středa 27. července 2016

Rychlý průzkum

Jak položená dlažba se vám líbí víc?
Klasická šachovnice, nebo trochu posunutá?
Děkuji za názory :-)
Jo a dlažba bude v kuchyni+jídelně...




sobota 23. července 2016

Ohniště počtvrté a naposledy :-)

Kostky jsou položeny, písek je nasypán v mezírkách, sezení se ladí, ohniště konečně pořádně funguje!!! Máme radost, protože jsme se zase o kousek posunuli. Když to porovnám s výchozím stavem, ani se mi tomu nechce věřit. Teď je na řadě zastřešení pergoly a na tom se zatím nedokážeme s Honzou shodnout, takže mu budu muset tak dlouho přitakávat, až nakonec zvolíme moje řešení :-) Nemáme to spolu jednoduchý...
 
Písek zatím jen rozprostřen na dlažebních kostkách

Už se trochu ztrácí, že kruh není úplně kruh :-)

Po zametení - teď nás znovu čekají úpravy pergolové části, dřevěná podlaha dostala za ty dva roky slušně zabrat...

Opět už proběhla špekáčková kolaudace


středa 20. července 2016

Teepee

Moc by se mi k dětem do pokojíčku líbilo. Vím, že ještě nenastal čas, kdy by ho Honzík "omylem" nezlikvidoval do pěti minut od postavení. A s ním zřejmě i okno nebo aspoň lustr. Ale teepee vypadá tak hezky. Tak útulně. Tak hravě. Tak letně... 
Zatím budu snít a třeba na něj dojde už příští rok.

Teepee je většinou na fotkách naaranžované jako čtenářský koutek, což u nás zatím nehrozí. Leda bych si tam chodila číst já :-)

Tady je to možná spíš skrýš


Indiánské léto může začít

Krásný nápad pro přespávání.

Tohle sice není úplně typické teepee, ale i baldachýn může malou holčičku během chviličky přenést do světa víl. Je boží :-)
 

pondělí 18. července 2016

Život se psem

Gába nám teď dává pořádně zabrat. Má destrukční období. Nejenže si vytrvale likviduje jeden pelíšek za druhým, ale začala nám systematicky ničit zahradu. Hrabe nepatrné, asi deset centimetrů hluboké díry, které z některých úhlů pohledu nejsou vůbec vidět, ale bohatě stačí na zvrknutí kotníku. Cokoli není uklizené nebo na pevno přidělané rozkouše na mikročástečky a pak na té hromadě bordelu spokojeně usne. Kromě větví, míčků, zapomenutých hraček a asi dvou igelitek jsme přišli o gumovou rohožku, pracovní rukavice, plastové květináče, ručník, venkovní ubrus a výrazně se podepsala i na koštěti (no, rozcupovala ho, mrcha, museli jsme koupit nové) a okapové rouře.
Je pravda, že když jsme doma, ničení věcí omezí a zaměří se na nás. Hlavně na děti. Jakmile vyjdou ven bez dozoru, můžu asi tak do půl minuty očekávat hlasité "Mami!!!" Gabule jim jde po botách a neváhá je kvůli vytoužené kořisti povalit na zem a vláčet za nohu pár metrů, dokud se jim obuv nevyzuje. Pak spokojeně žvýká klíčové části (suché zipy, přezky, jazyky) a řvoucího dítěte jí vůbec není líto. Když se Honzík nebo Anička odhodlají a rozeběhnou se do bezpečí domova, stihne je ještě dohonit a znovu sejmout. Asi si myslí, že to je nějaká bezva hra na honěnou.
Původně jsme si psa pořizovali, aby se nám nezvaní hosté nedostali do baráku, ale vypadá to, že se někde něco zvrtlo. My máme problém dostat se přes Gábu ven! :-)

 

čtvrtek 14. července 2016

Zase mapy

Posedlost černobílými mapami měst mě neopouští. Psala jsem o nich už minulé léto tu, ale pořád ještě si žádnou nepořídila. Letos to vypadá, že se konečně odhodlám. Jen nevím, které město si mám vybrat. Na stránkách mapiful.com si totiž teď můžete vytvořit mapu na přání. Zadáte město, vyberete si ze 4 designů, přiblížíte nebo oddálíte, zvolíte vlastní popisek a orientaci na výšku nebo na šířku. To vše za 60,- USD. Ještě si můžete základní formát 50x70 cm zvětšit za dvacetidolarový příplatek na 70x100 cm a už se budete těšit na doručení své jedinečné dekorace. Asi si o nějakou mapu napíšu Ježíškovi. Jestli vydržím tak dlouho čekat :-)

Na šedé zdi krásně vynikne - Stylizimo blog

Ukázka různých vzhledů

Praha :-)

Římu to na mapě hodně sluší
 

sobota 9. července 2016

Kyblíková výzva

Poslední měsíc byl u nás pěkně šťavnatý, snad každý den alespoň chvíli pršelo. Což ohromně prospívá zahrádce. Rajčatům a okurkám se daří, kytičkám se daří, ale nejvíc se daří plevelu. A protože jsem se s ním přibližně ten měsíc vůbec neprala, je všude. Přerostl mi přes hlavu. 
Proto jsem si sama sobě dala kyblíkovou výzvu. Nemá s loňským nebo předloňským hitem internetu nic společného. Lít na sebe ledovou vodu se mi nechce a problém s plevelem by to stejně nevyřešilo. Mou výzvou je vytrhat každý den nejmíň jeden kyblík plevele. To by bylo, aby se mi všechny ty pýry, pampelišky, kokošky, vlaštovičníky, kopřivy a různé trávy, co mi lezou do záhonků, nepodařilo s pomocí mého kyblíku zredukovat. Jen musím vydržet...

Kyblík odpočívá ve výšce, aby se k němu nedostala Gába...

Už 4 dny se mi ho daří naplnit - někdy i několikrát :-)

Kytičkám se brzy uleví

A třeba už brzy uvidíme zase růže...
 

čtvrtek 7. července 2016

Pod proudem

Pokračuje se v pokoji pro hosty. Náš rodinný elektrikář v důchodu rozmístil ve šlicech ve zdi dráty, vše snad správně zapojil a propojil (z jeho poslední práce si ještě živě pamatujeme udivené: "Páni, to byla šlupka!" a nahazování pojistek až venku na baráku) a konečně budeme moct v pokoji svítit a hlavně budeme mít dostatek zásuvek. Za první republiky, když náš baráček stavěli, kupodivu neměli představu o tom, kolik přístrojů bude třeba připojovat do elektrické sítě v 21. století. Teď jich snad budeme mít dost...

Oknem stále hezky větráme

Vedle druhého okna ještě není odstraněná jediná původní zásuvka

pondělí 4. července 2016

Bouřka

Přehnala se přes nás v sobotu. A zanechala stopu na našem nejvyšším stromě, na smrku v zadním rohu zahrady. Je pravda, že z něj sem tam nějaká ta větev odpadne. To asi nevypovídá o zcela zdravém stromu. Ale zlomit mu celou špičku nebylo od bouřky zrovna hezké. A ještě ke všemu mi ji hodit na můj pokusný záhon s kedlubnami a salátem. Zkouším, jestli je vůbec dokážu vypěstovat. Rostlinky nepřežily. Ale kedlubny jsme snědli. Byly dřevnaté.
Když Honza posbíral kolečko spadaných šišek, vytahal větve, které byly i půl metru zabodnuté do země, a očistil je od chvojí na holý klacek, zjistili jsme, že můžeme klidně uspořádat mimořádný slet čarodějnic. Dřevo na zátop máme, ještě sehnat čarodějnice :-)

Zkrácená verze smrku

Bude co pálit - pokud dřevíčka dřív nezlikviduje pes :-)

Úroda byla umlácena "zaživa"

Náš mrzáček
 

neděle 3. července 2016

Spousta tapetek na červenec

Letí to rychle - je tu už čtvrtý den prázdnin. Bude to zase chtít vyměnit tapety na počítačích :-)

Tuto tapetku najdete na modrém i růžovém podkladu zde

Na stránce smashing magazine si vybere opravdu každý, můžete přetapetovávat skoro denně

Sea of atlas a borůvkové pozadí
Trochu růžové na závěr :-) Najdete ji tu.
 

pátek 1. července 2016

Oškrábáno

Oproti loňskému roku postupujeme rychlostí světla. O víkendu jsme vyklízeli a už hned v pondělí se Honza vrhl na škrábání nánosů barvy. Opět ho čekalo překvapení v podobě nějakého latexového nátěru. Zjistili jsme, že kuchyň v horním pokoji nebyla jen na projektu, ale že tam dřív určitě fungovala. Takže místo špachtle nastoupila do hry sbíječka a na místě bývalé kuchyňské linky se Honza dostal až na cihlu. Zbytek už šel jako po másle (aspoň si to myslím, přítomna jsem nebyla :-)). 

Honzovi se podařilo vyrobit permanentní větrání. Ještěže jsme se na tenhle pokoj nevrhli v zimě...

Tady byla linka...

Pod stropem pořád zůstala ozdobná vlnovka z prapůvodní výmalby

Okna bych radši vyměnila, než opravovala. Ale rozbít je mě zatím nenapadlo :-)