pondělí 15. května 2017

Den otevřených domů - Open house 2017

Vždycky, když se někam chystám sama, začne můj drahý manžel (a nikdy by to nepřiznal a nejspíš si to o sobě ani nemyslí) trochu panikařit. Jak jenom na těch několik hodin, kdy není máma doma, zabaví ty naše přírodní katastrofy? Osvědčil se mu trik s babičkami. Ozve se buď svojí nebo mojí mamince a předstíraje stesk (dlouho jsme se neviděli), případně citově vydíraje (děti se na vás ptaly, kdy u vás vlastně naposledy byly?) snaží se podělit o svou zodpovědnost při hlídání potomků.
Tentokrát mu to nevyšlo. Jedna babička na dovolené, druhá v práci a maminka si naplánovala sobotu v Praze, že bude SAMA(!) procházet jindy nepřístupné baráky a odpočine si od všeho a od všech. Co teď? Ještě máme kamarády s dětmi. Zavoláme, domluvíme se, že by tvoje manželka taky radši courala po Praze? Nevadí. Pošleme holky spolu. Aspoň nebude nikdo hlídat, jak hlídáme.
Tak tedy manželky společně vyrazily. Ta, která chtěla mít po delší době jeden den jen sama pro sebe, i ta, kterou by ani nenapadlo na nějakou podobnou akci jít. A musím říct, že se nám sobota vydařila. Já měla někoho na povídání ve frontách před jednotlivými budovami a na sdílení dojmů z prohlídek a za Álu nemůžu mluvit, ale myslím, že viděla místa, na která by normálně nezavítala, a že se jí to putování po zajímavých pražských objektech líbilo.
Stihly jsme teda jen tři, ale jako třešničku na dortu jsme si daly Adolfa Borna v Museu Kampa. A kdybysme už nebyly stařenky a nezačaly nás bolet nohy a záda, tak po Praze chodíme do večera a druhý den znovu. Jen netuším, jak by to přežili tatínkové. A co teprve děti! :-) 

Začaly jsme Invalidovnou

Není v úplně dobrém stavu, ale některé části už jsou opravené

Dvůr plný původních platanů

Hned za rohem nás čekal Národní dům v Karlíně - sídlo Českého rozhlasu Regina a Region

Do vysílání jsme se nedostaly :-)

Ale viděly jsme údajně nejtišší místnost v Praze - chráněnou od jakýchkoli vnějších zvuků a i od ozvěny

Národní dům zezadu

Kramářova vila - nečekala jsem, že tu bude tak krátká fronta (a za chvíli taky nebyla, jen jsme asi měly štěstí :-))

Viděly jsme i část interiérů

V pracovně Karla Kramáře visí portrét jeho krásné manželky Naděždy

I toalety tu vypadají velmi dobře

Z tohoto balkónku se naskýtá nádherný výhled ...

...  přes malostranské střechy na Vltavu a její mosty
 

Žádné komentáře:

Okomentovat