čtvrtek 23. června 2016

Zbytek sicilského příběhu

Celých následujících 6 dní jsme se obešli bez dalších dramat. Dva dny jsme proleželi pod slunečníkem na pláži, potom jsme si na tři dny půjčili auto a najezdili přes 700 km. Viděli jsme Syrakusy - antické památky, Archimédovu hrobku, středověké památky na ostrově Ortigia, obraz od Caravaggia, i betonové jehlanové mostrum kostela z 2. poloviny 20. století.
Navštívili jsme Cefalù - naprosto okouzlující městečko na severním pobřeží Sicílie, kde se nám dokonce podařilo zastihnout mou vytíženou sestřičku. Prolezli jsme staré uličky, obdivovali dóm a středověkou prádelnu, došli k majáku a jako třešničku na dortu jsme si dali výšlap na nad město se tyčící skálu La Rocca se zbytky antického Dianina chrámu a opevnění, chránící obyvatele Cefalù při nájezdech nepřátel.
V pátek jsme se vydali po stopách Kmotra do vesniček Forza d'Agro a Savoca. Opět nás neminuly serpentiny a tentokrát jsme měli prohlídku baru Vitelli okořeněnou nejen množstvím fotografií z natáčení filmu, ale i blížící se bouřkou a blesky šlehajícími do nedalekých kopců. Radši jsme vyklidili pole a vrátili se do klidného Letojanni.
A tím náš sicilský příběh končí. Vrátili jsme auto a apartmán, autobusem se dostali na letiště, přečkali 90 minutové zpoždění letadla, ve Vídni chytli poslední vlak z letiště do centra, metrem jsme se přesunuli na zastávku Erdberg, prokličkovali hloučky opilých mladistvých k autu a ani jsme se nenadáli (teda jen já, bdícímu a řídícímu Honzovi to asi tak rychle neuteklo) - ve 4 hodiny ráno jsme parkovali u nás na zahradě.
Ciao, Sicilia! Zase někdy... 

Syrakusy - v popředí Ortigia a vzadu vyčnívá betonový kostel

Cefalù

Zarostlý bar Vitelli

Když je správný doping, dá se i prasklý bubínek vydržet :-)


1 komentář:

  1. Sicílii jsme si před rokem a půl doslova zamilovali. Dokonce do té míry, že jsme si tam pořídili takový malý baráček, který nám tam jeden místní spravuje. Má nádherný dřevoplastový plot a i když není v Syrakůsách, které se nám líbily asi více, ale je v Katánii, která se nám naopak líbila nejméně, tak je to tam fakt moc krásné. :-)

    OdpovědětVymazat