pátek 9. prosince 2016

Rodinný domek Františka Schreibera

Neznáme ho, přesto na něj občas narážíme. Na pana Schreibera, vrchního strážmistra v Doksech. Už z názvu funkce je zřejmé, že se nejedná o člověka současného. Taky na něj nenarážíme osobně :-) Byl to stavitel a zřejmě spolu s rodinou první obyvatel našeho domu. Asi bychom si o něm měli zjistit víc. 
Když si koupíte starší dům, kupujete ho i se všemi předchozími vlastníky a obyvateli. Promítli se do stylu stavby, do jednotlivých nánosů barev na stěnách, do vzhledu oken, dveří, podlah. Do systému trubek na chodbě. Do škrábanců, vrypů, ulomených rohů a ošoupaných schodů. 
Snažíme se je respektovat a k přestavbě přistupovat citlivě. Spoustu věcí nevyměňujeme, ale pracně renovujeme (co nám taky zbývá, když peněz není nazbyt). Nechceme zničit ducha místa a rozhněvat pana strážmistra. On se nám totiž sám připomíná. Teď například na jeho jméno koukáme, když sedíme na záchodě:-)

Plány z roku 1927


První slovo nerozeznám (možná Bau, jako stavba?), ale Schreiber je zřetelný

A takhle budou dveře zase vyfešákované :-) Jsou tu skoro 90 let!!!
 

2 komentáře:

  1. Krasne napsano. Take to tak citim, ze kazdy dum/ byt ma svoji historii a tu tvori prave jeho obyvatele. Rekonstrukci delate opravdu citlive, tak at se stale tak dari. Hezky advent preji. Nina

    OdpovědětVymazat
  2. Ach,
    to je skvelé, že máte pôvodné plány domu, ako vyzerala fasáda...
    L

    OdpovědětVymazat