úterý 14. listopadu 2017

Předvánoční úklid

Je to tak. Dlouho jsme se to snažili ignorovat, zacpávali jsme si uši, odvraceli zrak, ale utéct před tím zkrátka nejde. Vánoce se blíží. Zatím máme času dost a můžeme se na ně pořádně připravit. A tak jsme začali s předvánočním úklidem o něco dřív.
Podle hesla: "Hlavně nepřepálit start, aby elán vydržel," jsme to vzali od nejmenší místnosti v domě - od záchodu. Je pravda, že tady jsme se s úklidem o něco opozdili. Zhruba o pět let. Abyste dobře rozuměli, pravidelná údržba probíhala, ale už před pěti lety to chtělo generálku.
A na tu došlo minulý týden.
"Co kdybysme oškrábali zdi na záchodě a vymalovali to tam?" navrhla jsem zkusmo jednou před usnutím.
"Hmmm," zabručel na pokraji spánku Honza a víc se k tomu nevyjadřoval. 
Takže to asi nedopadne, myslela jsem si.
Jenže ráno si najednou začal nosit nářadí, hledat kbelíky, štětku, barvy a že se jde malovat.
Vypustili jsme vodu z radiátorů, aby se dal ten záchodovej, prorezavělej sundat. Honza ho odmontoval a ajaj, něco málo vyteklo. Ale dala se za ním hezky oškrábat zeď. A ajaj, opadalo toho trochu víc, než jsme čekali. Takže se to bude muset vyspravit.
"Budu muset odstranit i záchod, jinak se k tý zadní stěně pořádně nedostanu."
Ajaj, malá komplikace. Můžeme sice chodit na zahradu, ale vzhledem k tomu, že většina listí ze stromů a keřů, které nám přes léto poskytují skoro úplné soukromí, už opadala, nebude tak jednoduché najít skrytý koutek.
"A jéje. Ty záchodový šrouby jsou úplně zrezavělý a nemůžu je dostat z podlahy. Budu je muset nějak vysekat."
"Sakra, jaktože z toho topení pořád ještě teče voda? A tolik!"
"Ach jo, zas mi vypadl kus zdi. To už asi sádrou nezadělám."
Ano, ano. Už jste určitě pochopili, že se nám to komplikovalo a komplikovalo. Na "ajaj" jsem si vypěstovala pěknou averzi. Děti jsem vodila na záchod k rodičům.
Ale nakonec se Honzovi povedlo 2x vymalovat a vrátit záchod (i když se 3 dny kýval, protože do čerstvého betonu se šrouby údajně dát nemůžou) ještě ten den. Už nám chybí jen radiátor a máme hotovo. To jsem si myslela do včerejška.
Včera Honza najednou prohlásil: "Asi se vrhnu na koupelnu."
"Dobře. Budeš tam taky malovat?"
"No, možná obouchám i ty dlaždičky..."

Tak nám držte palce :-)


PŘED, největší parádu dělalo topení

Práce pokročily

3 komentáře:

  1. Hmm dobre tohle doma radsi ukazovat nebu, neb by si mohl vzit muz inspiraci. A nahore, kde zijeme v dome mame zachod s koupelnou a v sudu se nemeju to rikam rovnou ☺. Jinak to mate hezky jen tak dal Radana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujem :-) Právě že jsme pokračovali, ale o tom napíšu příště :-)
      Hezký den

      Vymazat
  2. A teď si představte, že jste prdlá jako moje žena a do toho předvánočního úklidu a shonu ještě sháníte pohlednice a rozesíláte vánoční přání. Jako jasně, na jednu stranu je to pěkné. Ale když ji kolikrát vidím, že do jedné do rána ozdobným písmem píše pohledy, tak si fakt musím ťukat na čelo. To já si vystačím s pár SMSkami a v pohodě.

    OdpovědětVymazat