pátek 16. září 2016

Výklenek

Dnes jsem viděla fotku, která mě donutila přemýšlet úplně jinak o našem výklenku a o dispozičním řešení přízemí celkově. Do teď jsem měla představu, že výklenek bude součástí obýváku a bude sloužit jako čtecí koutek, na obývák bude navazovat jídelna a za rohem potom kuchyně. Skoro v celém přízemí se vybourají příčky (asi některá bude nosná, ale to by se vyřešilo překladem, nebo něčím podobným) a vznikne velký otevřený prostor.
Ale dnes jsem  v práci viděla na internetu tu fotku. Fotku výklenku, který sice je celý vyplněný gaučíkem s polštářky a mohl by skvěle sloužit čtenářským fanatikům, ale před kterým je situován jídelní stůl. A nemohla jsem to pustit z hlavy (ano, vím, že v práci bych se měla soustředit na práci a ne na imaginární stěhování nábytku a změnu dispozic u nás doma, ale hlavě neporučíš :-))
 
Fritz Hansen
 
Co kdyby byl výklenek jídelní, místo obýváku by byla kuchyně, obývák místo jídelny a z původní kuchyně by vznikla velkorysá předsíň? Je mi jasné, že si to zatím vůbec nedokážete představit, a ani já jsem si nebyla úplně jistá, jak by to vycházelo. Musela jsem si najít fotku původních plánů domu.
 
Z kuchyně by byla předsíň, na ni by navázal obývák propojený s jídelnou a kuchyní, něco by se probouralo, něco zazdilo, kuchyň by byla blíž zahradě (ta je po levé straně domu), což by se určitě vyplatilo v létě při grilovačkách, z výklenku bychom při stolování mohli pozorovat ulici i zahradu, prostě má tato varianta spoustu výhod :-)
 
Vím, že podobný nápad měla moje mamka hned, když jsme se před čtyřmi lety stěhovali, a já chtěla jednu velkou supermístnost, aby stačila nám, dětem, jejich kamarádům, později partnerům a rodinám. Teď váhám. Budu to muset ještě pořádně promyslet. Ale radši už ne v práci :-)  

4 komentáře:

  1. Mam to naprosto stejne. Ted vymyslim nove usporadani kuchyne a obyvaku a proste nejsem schopna myslet na nic jineho. Je to jak posedlost. Ale tvuj napad se mi zda super. Urcite bych do toho sla. 😉

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ještě to musíme proměřit. Vypadá to, že by kuchyň byla trochu malá...

      Vymazat
  2. Tyhle lavice pod okny se mi taky moc líbí. Manžel může být rád, že bydlíme v paneláku a moc se tu toho vymýšlet nedá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, lavice pod okny, nebo široké okenní parapety. Obzvlášť teď na podzim ideální místa na zachumlání se do deky, teplý nápoj a dobré čtivo :-)

      Vymazat